Kissé későn kommentálom a sajóbábonyi esetet, de szerintem nem lehet eleget beszélni róla. Először, mikor hallottam a médiában, hogy "polgárháborús állapotok uralkodnak Sajóbábonyban", azt gondoltam túlzás.
Pedig valójában nem az. Szeretnénk azt hinni, hogy csak egy elszeparált problémáról, egyszeri konfliktusról van szó, de sajnos ez nem igaz.

Az alaptörténetet nyílván mindenki ismeri: a Jobbik lakossági fóromut tart a településen, majd megjelennek a romák, szóváltás alakul ki, végül kimegy a gárda és a rendőrség is.

Ez a történet több szempontból is a magyar rendőrség, és a jelenlegi közbiztonság végső kudracát mutatja. Különbözőek a híresztelések arról, hogy ki is kezdte az egészet. Sokak szerint a Jobbik provokálta a romákat, mások szerint a romák kötöttek bele a jobbikosokba. A Jobbik csak közösségi fórumot tartott, amihez politikai pártként alapvető joga van. Vagyis az első hibát a romák követték el, amikor odamentek kötözködni. Persze jó kérdés, hogy a romák miért mentek oda. Olyan híresztelések is szárnyrakaptak, hogy egyesek felbujtották őket. Ha ez valóban így van, akkor tényleg bajban vagyunk.
 

A rendőrség ekkor követte el az első óriási hibát. Bár kihívták őket, de nem jelent meg a környéken, mikor látszott, hogy a Jobbik és a romák közti szóvaltás már kezd tettlegességik fajulni. Kérdem én: nem az a rendőrség dolga, hogy a közbiztonságot mindenkor szavatolja? Hol maradtak tehát? Miért nem mentek azonnal, amikor szükség lett volna rájuk? Én is így számíthatok a jövőben rendőri segítségre?

Mivel a rendőrség nem érkezett ki, a Jobbik kihívta a Magyar Gárdát. Ez megint csak a teljes rendvédelmi rendszer csődjét mutatja. Hogy lehet egy faluba kihívni egy félkatonai szervezetet, amit már egyszer hivatalosan is felszámoltak? Hogyan védjük meg magunkat az önkényeskedőktől? Néhány hónap és a Szabad Nyilasok Szervezete nevű új formáció fog randalírozni a fővárosban, és közben az állam képtelen lesz megállítani? Tudom, abszurdnak hangzik, de közeledünk efelé az állapotok felé...

Egyébként, véleményem szerint a Jobbik nem hívta volna ki a Gárdát, ha a rendőrök teszik a dolgukat, és időben kiérkeznek. Alapvető probléma, hogy amíg a rendőrök nem érkeznek időben egy bejelentéshez, addig a gárdának mindig lesz táptalaja.

Szomorú, hogy a rendőrök csak akkor érkeztek a faluba, amikor kiért a gárda is. De akkor - jó magyar szokás szerint - többszáz rendőr száguldott oda, védelem nélkül hagyva a környező falvakat. Ehhez csak gratulálni tudok...

Szóval, összefoglalva: a rendőrség képtelen időben érkezni, betiltott szervezetek veszik át önkényesen a rendvédelmi szevek helyét... Szép kis helyzet...

És akkor Lendvai Ildikó nagyböcsen bejelenti, hogy állandó rendőrörsöt hoznak létre Sajóbábonyban... Kérdem én: miért csak most jutott eszébe? Miért akkor, mikor megtörtént a baj? Előbb nem lehetett?
Mellesleg megjegyzem sokra megyünk vele, mert volt már rá példa, hogy a romák és a jobbikosok összeverekedtek, mégsem mentek a rendőrök.

Egyszóval, a közbiztonság égető probléma ma Magyarországon. Erről biztos fog még blogbejegyzésem is megjelenni. Olyan, mintha a baloldali anarchisták lennének hatalmon (bár kommunista, anarchista nekem szinte egyre megy). És ez így van. A bűnözést képtelenek megfékezni, a romakérdést nem tudják kezelni, ráadásul a gárdával sem tudnak mit kezdeni.
Most döntsék már el, hogy engedélyezik a Magyar Gárdát, vagy nem. Mert ha igen, akkor engedjék felvonulni, és működni, ha nem, akkor meg ne masírozzon itt. De ez, hogy nem engedélyezik, és mégsem tesznek ellenük semmit, a lehető legrosszabb.
És mi a jó szocialista megoldás? Tiltsuk be az egyenruhát! Hát... gratulálok a szocik intelligenciájához... Ezzel aztán minden gond egycsapásra megoldódik. Legfeljebb másfajta egyenruhát vesznek fel. Vagy mondjuk farmert és fekete pulcsit, amit már tényleg nem lehet betiltani.
Ha a szociknak annyira bögyében van a gárda, akkor talán azokat a társadalmi okokat kéne megszüntetni, amik életre hívták. Lehet ezt is a Fidesz nyakába varrni, de a Fidesz már hét és fél éve nincs kormányon. Úgy látszik, a kormányzati felelősség megint hiányzik - egy olyan ügyben, ami a teljes közbiztonsági összeomlás küszöbét is jelentheti a magyar társadalom számára.

Azon már meg sem lepődöm, hogy a településnek MSZP-s polgármestere van...

Szerző: Wolsey  2009.11.19. 18:51 Szólj hozzá!

Címkék: mszp rendőrség jobbik közbiztonság gárda sajóbábony

A bejegyzés trackback címe:

https://wolsey.blog.hu/api/trackback/id/tr481537507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása